![]() |
1st temptation.tok guru saya ajar.kene guna barang mahal.ngeeeee |
![]() |
second temptation |
![]() |
third temptation |
RESIPI
8biji telur (guna yang PUTIH SAHAJA)
secubit garam
Gula 1/2 kg (better guna brown sugar,kalau xde gak,guna white sugar pun boleh dan dikisar halus)
1 sudu makan cocoa pandan
2 sudu makan cuka(ni cuka biasa,kalau bajet lebih apple vinegar)
2-3 sudu tepung jagung
baking paper,kertas minyak tu
topping:
250gram whiping cream(dalam kotak kalau kat malaysia)
gula(ikot suka nak letak)
essen vanilla(2-3 titik)
buah-buahan hiasan:
strawbery,kiwi,peach,grape,berries(ni yang masam2 sebab dah manis)
1-
putarkan telur sampai naik 'fluffy',masa putar tadi masukan garam,tepung jagung dan gula 1 spoon by 1 spoon dimasukan,
putarkan lagi sampai naik 'stiff peak' baru masukkan cocoa pandan,kalau tak jumpe cocoa pandan boleh ganti esen vanila,kalau slow2 supaya udara tak keluar.
2.lukis bulatan n gunting,then letak adunan tadi slow,sampai jadi bentuk bulatan.kdang2 tak jadi..xpe..4segi pon okay for beginer kan..wink..wink.
![]() |
beginilah rope stiff peak yep.. |
3.masukan dalam oven yang dah dipanaskan awal2 180 celcius,bila nak msukan pavlova.baru turunkan ke 150 dan dibakar api atas bawah, selama sejam suku gitu.tapi boleh tgok dia masak..sebab dia crispy kat luar.bila dah masak offkan oven n buka pintu oven.biar dia sejuk sndiri baru keluarkan
4.for whiping cream,putarkan sampai naik soft peak,then kalau nak tambah gula pun boleh dan setitik dua esen vanila..
5.hias buah ikot suke ati..tapi mat2 saleh diorg pakai campak je..org2 melayu dan dan nak hias elok2..
SELAMAT MENCUBA
XOXO