wah gitu kan.meggi dapat nama even guna produk lain instant noodle #Malaysian style, klu endon pun ada jugak dorang sebut Aser, or aircond atau aqua for mineral water sebab air mineral kat sana cap aqua.
anyways. lately at my hometown,meggi ketam dah jadi fenomena baru,semua orang dok gebang kat fb twitter the best meggi ketam at kota bharu,n u know la iolsss kan suka masak sendiri instead beratur kat kedai tu kan. so lepas experimenting with the sibling the best method to cook meggi kari ketam.
bahan-bahan,or ingridients (untuk 4 orang makan)
2-3ulas bawang putih (ditumbuk)
1-2ulas bawang merah(ditumbuk)
serbuk kari (1sudu teh dibancuh dengan air dan perasa kari meggi tu)
minyak untuk menumis
sayur macam carrots, cauliflower
ketam 4ekor utk 4 org,tapi ikot suka hati nak berapa ekor,
air 4cawan setengah
mee meggi
asam limau & cili potong
cara-cara:
tumbuk bawang putih dan bawang merah,
bancuhkan dengan sedikit air rempah kari ikan dan serbuk kari segera tu
tumiskan bawang sehingga garing nanti pahit pulak kalau tak garing
masukkan rempah kari tadi, tunggu sampai pecah minyak,
masukkan ketam kalau elok potong dua ketam tu,cepat sikit masak
masukkan air,biar sampai mengelegak
masukkan sayur keras yang lambat empuk,carrot & cauliflower
tunggu 4,5minit,
masukkan meggi dalam 3minit,tutup api dan meggi akan kembang sendiri,jangan lama-lama.kalau tak meggi tu cepat kembang..huhu.tpi depend korang nak tahap kembang meggi tu setakat mana
dah hidang tu,boleh la perahkan asam limau dan tabur cili potong.
tadaaa siappp
dalam setengah jam kot siap, atas kecekapan individu kat dapur.ngeeee