salam,hello hai. ntah kenapa la ari sabtu nan indah n ai nak share resipi peberet ai.(gedik disitu apabila guna ai). Okay ni lah resipi yang menyebabkan saya akan menambah 3,4 kali, serius ini tidak tipu. Tambah-tambah kalau nasik tengah panas & ada air oren sejuk-sejuk. Cukup satu lauk ni pun saya selera macam tak makan seminggu nasi.
Okay,ini dinamakan, ayam masak merah style mak saya.
sebab mak saya yang ajar buat masakan ni, sebab,senang anak dia nak masak dimana-mana ceruk dunia. Okaylah puan-puan,adik-adik,akak-akak. Bahan yang diperlukan untuk menghasilkan sepinggan ayam masak merah untuk 2 orang makan adalah :
BAHAN
Ayam 5,6 ketul
garam + kunyit (untuk goreng ayam)
3-4 ulas bawang merah(boleh hiris atau tumbuk)
1 ulas bawang putih
4-5 sudu besar pes Cili kering (yang direbus dahulu,tapi umah saya dah rebus n blend siap2 sekilo)
1/2 sudu teh gula
sedikit air asam jawa,sukatan,1 sudu teh
1 sudu besar sos cili
sedikit belacan
sedikit aji no moto atau boleh diganti dengan hirisan bawang besar
1 biji tomato segar
sedikit air untuk menumis
> masa penyediaan,setengah jam,make sure focus,kalau tak mau sejam rakan2.
LANGKAH:
1 Goreng ayam hingga bertukar warna kekuningan,kalau nak tau ayam dah masak, sampai kulit ayam kering and xde basah2.(dalam 10 minit)
2 Tumis bawang merah,bawang putih hingga naik bau,warna keemasan.Masa panaskan minyak api kuat n masa nak masukan bawang perlahankan api ye kawan-kawan. Baca bismillah ye!
3Masukkan cili kering kisar tadi dan kacau-kacau dalam setengah minit, dan terus masukan terus gula sebab nak bagi dia 'caremelize' nanti color jadi merah gelap2 gitu!
4Masukkan sedikit air,dalam sesudu dua, kang tak cakap korang masukan segelas..boleh jugak.tapi jenuh nak nunggu ye! Terus tuang air asam jawa ye.
5 Tunggu sampai pecah minyak, nak tau pecah minyak, bila minyak berpisah dengan sambal,minyak tu bertukar warna merah sikit2.
6 Masukkan cili sos, belacan,garam,pak aji.. gaul hingga sebati,dalam 3,4 minit,masukkan ayam, golek2 ayam dalam kuali, rasa sikit, ye rasa dengan tangan ye, jangan sesekali guna senduk, sebab melanggar adat didapur ye!
7 Masukan tomato, setengah minit kemudian tutup api, tomato tu boleh belah 4@ 6 ye kawan-kawan, kalau xnak pun xpe..Saye letak sebab tomato dah nak kecut dalam peti ais..ngeee
so inilah pic terhaslnya ayam masak merah mak saya!
nota penting disini:
pastikan bawang ditumis garing,kalau tak nanti pahit.
letakkan gula awal2 proses,sebab nak kasi color umphhhhhh
kurangkan pengunaan minyak..^_^
dimakan dengan nasi panas2 kalau nak feeling best!